Ιστορικό Σημείωμα

Ιστορία

Στην κεντρική ορεινή Λευκάδα βρίσκεται το κεφαλοχώρι της Καρυάς, όπου εδρεύει ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ».  Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 άρχισε να υλοποιείται η ιδέα της ίδρυσης ενός συλλόγου που θα συνέβαλλε στην ουσιαστική διάσωση, τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και την πνευματική, πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη των μελών του καθώς και των κατοίκων της Καρυάς.

Έτσι στις 25 Ιουνίου 1956 είκοσι δύο νέοι της Καρυάς με πολιτιστικές αναζητήσεις και όραμα για την ανάδειξη του χωριού, ιδρύουν  τον «ΑΠΟΛΛΩΝΑ». Επρόκειτο αρχικά για μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα της ζωής της μικρής κοινωνίας, γεμάτες όμως μεράκι και φαντασία…

Η πρώτη δραστηριότητα  του ομίλου ήταν η δημιουργία θεατρικού τμήματος. Ακολουθούν παραστάσεις στην πλατεία της Καρυάς, οι οποίες προσελκύουν πλήθος κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών. Το θεατρικό τμήμα διαγράφει μια αξιόλογη πορεία έως το 1996 όπου και δίνεται η τελευταία παράσταση.

Στους άμεσους στόχους του πρώτου Δ.Σ. ήταν και η δημιουργία μουσικού τμήματος. Έτσι τον Μάιο του 1963 ιδρύεται μουσικό τμήμα με δάσκαλο τον Αρχιμουσικό Νικόλαο Γ. Θάνο, στο οποίο αρχικά διδάσκονται κιθάρα, μαντολίνο και ακορντεόν. Τα επόμενα χρόνια και έως το 1966 το μουσικό τμήμα ακολουθεί μια θριαμβευτική πορεία που σαν αποτέλεσμα είχε την εξέλιξη του μουσικού τμήματος με τη δημιουργία τμήματος πνευστών. Παραστάσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αποσπούν θαυμασμό και καθιστούν το μουσικό τμήμα του ομίλου από τα πιο αξιόλογα στον Νομό. αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 και 13 Ιουλίου 1966 ο καθηγητής Σπύρος  Περιστέρης μαζί με τον Λαογράφο Σίμωνα Καρρά επισκέφθηκαν την Καρυά με σκοπό να καταγράψουν παραδοσιακά τραγούδια και μοιρολόγια. Το μουσικό τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του 2000.

Παράλληλα τον Δεκέμβριο του 1963 ιδρύεται το χορευτικό τμήμα του ομίλου με εμπνευστή και δάσκαλο τον Νικόλαο Γ. Θάνο. Οι χοροί που αρχικά διδάσκονται είναι παραδοσιακοί χοροί της Λευκάδας, ενώ στη συνέχεια συμπεριλαμβάνονται στη διδασκαλία και χοροί από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τότε για πρώτη φορά διδάσκεται ο παραδοσιακός χορός των γυναικών με τις ¨Τέντζερες¨. Η ιδέα  του κ. Θάνου προήλθε από μια συνηθισμένη εικόνα της καθημερινότητας… «οι Καρσάνες πήγαιναν στη βρύση με τις τέντζερες στο κεφάλι και κουβαλούσαν νερό χωρίς να πέφτει κάτω ούτε μια στάλα νερού …». Έτσι μια απλή συνήθεια των γυναικών της εποχής δημιούργησε έναν κατά γενική ομολογία πρωτότυπο παραδοσιακό χορό.

Σήμερα λειτουργούν τρία τμήματα (παιδικό, εφηβικό, μεγάλο) εκμάθησης και παρουσίασης πανελλήνιων αλλά και τοπικών παραδοσιακών χορών και εθίμων και πραγματοποιεί εμφανίσεις σε Φεστιβάλ χορού στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας καθώς και του  εξωτερικού.

Το χορευτικό τμήμα έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε Φεστιβάλ χορού όπως: 1965 Αμφιλοχία, Δ.Ε.Θ., Φιλαδέλφεια, 1966 Λιβαδειά, Θεσσαλονίκη,1970 Καρδίτσα, 1976 Αγρίνιο, 1977 Ξάνθη, Πάτρα, 1996 Ηλιούπολη,1981 Ολυμπία, 1990 Σιάτιστα, 2000 Φιλιατρά, Ζάκυνθος, 2002 Φλώρινα, 2005 Λυκαβηττός, 2006 Θέατρο Δόρα Στράτου, Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Στο εξωτερικό: 1977  Ζάγκρεμπ,1978 Γαλλία, 1980 Ιταλία, 1984 Περούντζια,  1986 Τράπανι Ιταλίας, 1988 Γαλλία,1990 Κασταμονή Τουρκίας, 1991 Ουγγαρία, 1994 Φριγκνάνο Ιταλίας, 1996 Φιλιππούπολη Βουλγαρίας, 1999 Μπρούστιτο Ρουμανίας, 2000 Βάρνα Βουλγαρίας, 2007 Νέστια Βουλγαρίας.

Από το 1957 μέχρι και σήμερα συμμετέχει ανελλιπώς στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης Λευκάδας, στις οποίες πραγματοποιούνται εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων του Ομίλου. Στο τέλος Αυγούστου κάθε έτους πραγματοποιείται η ετήσια εμφάνιση του χορευτικού τμήματος, όπου σε ένα τρίωρο πρόγραμμα παρουσιάζονται χοροί από διάφορες περιοχές της  Ελλάδας, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία.

«Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» διαθέτει μεγάλο αριθμό αυθεντικών- παραδοσιακών φορεσιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Λευκάδα, Μακεδονία, Ρούμελη, Αιγαίο, Θράκη και Ήπειρο, ενώ η ιματιοθήκη του εμπλουτίζεται συνεχώς.

 

Η Ριγανάδα

Η Ριγανάδα είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην πλατεία της Καρυάς από το 1984 μέχρι σήμερα και βασίζεται σε παραδοσιακό φαγητό της ορεινής Λευκάδας. Η ριγανάδα φτιάχνεται από ξερό χωριάτικο ψωμί, το οποίο βρέχεται σε νερό, στύβεται καλά και στη συνέχεια προστίθεται πολλή ρίγανη, λάδι, χοντρό αλάτι και ξίδι. Συνήθως συνοδεύεται από ελιές, παστές σαρδέλες και σκόρδο. Κατά τη διάρκεια της γιορτής η ριγανάδα παρασκευάζεται επί τόπου και στη συνέχεια προσφέρεται στους επισκέπτες μαζί με ντόπιο κρασί, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Γιορτή Νεανικών Χορευτικών Τμημάτων

Η γιορτή νεανικών χορευτικών τμημάτων πραγματοποιείται τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Καρυά και συμμετέχουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού με τα νεανικά χορευτικά τους τμήματα. Η εκδήλωση αυτή στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς χορευτές παραδοσιακών χορών, οι οποίοι συμμετέχουν στα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας, να παρουσιάσουν ένα μέρος της δουλειάς τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες από τις χορευτικές τους δράσεις.

Αποκριάτικες Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο διοργανώνεται μια σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένες στα ελληνικά έθιμα της Αποκριάς, αρχής γενομένης από την Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία πραγματοποιείται παραδοσιακό τσίκνισμα στην κεντρική πλατεία της Καρυάς, εκδήλωση που πλαισιώνεται από αποκριάτικα δρώμενα που παρουσιάζουν διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι του Νομού.

Το Σάββατο της Αποκριάς διοργανώνονται τα «Σμποϊρέματα», παρέλαση κατά την οποία εμφανίζονται μασκαρεμένοι Καρσάνοι χορεύοντας αποκριάτικους σκοπούς.

Οι εκδηλώσεις της Αποκριάς κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα, εκδήλωση κατά την οποία πραγματοποιείται παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, όπου προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα και γλυκίσματα, καθώς επίσης και λαθύρια Καρυάς.

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων πραγματοποιείται εκδήλωση στην κεντρική Πλατεία της Καρυάς, μπροστά από την Φάτνη κατά την οποία ψάλλονται θρησκευτικοί ύμνοι και Κάλαντα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι μικροί χορευτές του Ομίλου ψάλλουν τα Κάλαντα στις γειτονιές του χωριού, μοιράζοντας ημερολόγια του Απόλλωνα και κουτσούνες.

Μήνυμα Δ.Σ.

Στα εξήντα χρόνια ζωής και αδιάλειπτης προσφοράς  στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» ανέπτυξε δραστηριότητες σε διάφορους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς τομείς, υπηρετώντας με υποδειγματική συνέπεια την πολυδιάστατη παρουσία των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών.

Κατόρθωσε να παρουσιάσει αξιόλογο έργο κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συγχωριανών και εξασφαλίζοντας την συνεργασία των νέων. Η οργάνωσή, η αρτιότητα των χορευτών του και η υλική του υποδομή σε παραδοσιακές στολές το κατατάσσει στα δυναμικότερα πολιτιστικά σωματεία της χώρας.

Οι εκδηλώσεις που πρωτοστατεί, κοσμούνται από ολοκληρωμένες παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής και χορών από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στα τοπικά δρώμενα.  « Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»  είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης (Δ.Ο.Λ.Τ.).